Gemeente Roosendaal

Ontstaan
Roosendaal kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot de twaalfde en dertiende eeuw. In 1268 duikt de naam Rosendale voor het eerst op in een akte. Van oudsher maakte Roosendaal onderdeel uit van het hertogdom Brabant. In de Middeleeuwen was er sprake van een zekere bloei, door de opkomst van de turfstekerij. De turf diende als huisbrandstof. Er ontstond een levendige handel. De turf werd via de Roosendaalse haven uitgevoerd naar Holland, Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. De Vliet stond toen nog in open verbinding met de Noordzee. De Roosendaalse schippers ondernamen ook regelmatig tochten overzee naar Engeland en Frankrijk.

Donkere tijden voor Roosendaal
De Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) maakte een einde aan de vooruitgang. Roosendaal en Wouw hadden zwaar te lijden van de rondtrekkende troepen. Plunderingen en brandstichtingen waren heel gewoon. Tientallen jaren was het West-Brabantse platteland vrijwel geheel verlaten.

De Franse overheersing door de troepen van Keizer Napoleon droeg ook niet bij aan de vooruitgang. Wel werd het dorp Roosendaal in 1809 tot stad verheven, met als motivatie ‘de uitgestrekheid en de volkrijkheid’.

 Democratisering
Met de invoering van de gemeentewet van 1851 kwam de politieke modernisering op gang. In het begin veranderde er desondanks nog weinig. Een kleine groep notabelen bepaalde de conservatief-katholieke koers. Het algemeen kiesrecht van 1919 bracht een kleine doorbraak teweeg. Maar het zou nog tot 1970 duren voordat de traditionele patronen echt werden doorbroken en de ontzuiling vat kreeg op Roosendaal. Landelijke partijen deden meer hun intrede. Met de samenvoeging van de gemeenten Wouw en Roosendaal en Nispen ontstond per 1 januari 1997 de huidige gemeente Roosendaal.

Roosendaal Spoorstad
In 1854 legde een Belgische maatschappij de spoorlijn naar Antwerpen aan. Een geweldige impuls voor Roosendaal. Aansluitingen met Rotterdam, Vlissingen en Breda maakten van het station Roosendaal een echt spoorknooppunt. Een open grens bestond toen nog niet. Douanekantoren en expeditiebedrijven vestigden zich al spoedig in de buurt van het grensstation. Om de groei van Roosendaal op te vangen, werd in 1907 een groot stationscomplex in gebruik genomen.

Nieuwe tijden
De introductie van stoommachines luidde het tijdperk in van de industrialisatie. Fabrieken namen het werk over van de kleine bedrijfjes. De producten van een aantal fabrieken werden landelijk bekend. Borstels van Vero, snoep en drop van RedBand, een borrel van Wenneker en tl-buizen van Philips. Hele generaties groeiden op met Liga koeken uit Roosendaal. Nationaal en internationaal bekende logistieke bedrijven opereren vandaag de dag vanuit Roosendaal. Daarnaast heeft de stad naam als centrum voor de zakelijke dienstverlening.

Hier kan een video getoond worden. Video's zijn echter alleen zichtbaar als u marketingcookies accepteert. Update uw voorkeuren om deze video te kunnen zien.

Bekijk ook eens enkele andere leden

Piushaven

Leg eens aan in de grootste stadshaven van Brabant. Zie hoe de brugwachter eens per uur handmatig de historische brug draait. Laat u verrassen door

Lees verder »

Gemeente Breda

Breda, een sprankelende, gezellige Brabantse stad met een sfeervol, historisch stadshart. Het rijke verleden (Breda is Nassaustad bij uitstek!) en het bruisende heden gaan er

Lees verder »

Oesterdam Marina

DE OESTERDAM verbindt Tholen met Zuid-Beveland. De zandplaat waarop Oesterdam Marina is gerealiseerd, staat bekend als watersportgebied de ‘Speelmansplaten’. De jachthaven  is bereikbaar voor grote

Lees verder »

Gemeente Etten-Leur

In Etten-Leur-Noord bevindt zich de zes kilometer lange fraaie oude turfvaart de Leurse Haven met daaraan gelegen de jachthaven De Turfvaart en de passantenhaven. Bij

Lees verder »