Gemeente Tilburg

Tilburg is een vooruitstrevende stad. Veel zichtbare historische resten heeft de stad niet. Maar dat betekent niet dat de historie van de stad niet interessant is. En die heeft Tilburg gemaakt tot wat het nu is.

In het jaar 709 komt de naam Tilburg voor het eerst voor in de geschriften. Een van de heren van Tilburg, Jan van Haestrecht, bouwt in de 15e eeuw het Kasteel van Tilburg, “die stheenen camer aan die Hasselt”, dat in 1858 helaas plaats heeft moeten maken voor een fabriek. Het leeft echter voort in het wapen en het logo van de stad.

Tilburg is ontstaan uit de zogenaamde “herdgangen”, driehoekige pleinen waar enkele zandweggetjes op uitkwamen. De herdgangen vormden de gezamenlijke weidegronden voor de schaapskudden (herde = kudde, ganc = gang). De structuur van de driehoekige pleinen is nog op veel plaatsen in Tilburg terug te vinden.

Al snel besloten de boeren de wol van hun schapen zelf thuis te gaan weven. De wolindustrie maakte vanaf die tijd een snelle groei door en de Tilburgse stoffen waren bekend tot ver in het buitenland. In de zestiger jaren zakte de wolindustrie echter in elkaar. Momenteel kenmerkt de industrie van Tilburg zich door een grote verscheidenheid aan bedrijven.

Tilburg bruist. Voor jong en oud is er van alles te doen. Tilburg is ook een van de beste uitgaanssteden in Zuid-Nederland. Het bruisende studentenleven en het rijke kunst- en cultuurklimaat zijn de extra krenten in de pap. Dat levert veel bezoekers op van buiten de stadsgrenzen. Trekkers zijn onder andere de Tilburgse kermis, Popcentrum 013, Nederlands Textielmuseum, Museum voor hedendaagse kunst De Pont, Carnaval, Festival van het Levenslied, de Tilburg Ten Miles en Tilburg Wijnstad/Tilburg Culinair.

Ook de omgeving van Tilburg heeft veel te bieden. De stad is omringd door natuurgebieden en bos en heide zijn daarom nooit ver weg. Met de fiets, maar zelfs ook te voet, zit u zo in het buitengebied. Gaat u zelf op zoek naar ontspanning of laat u zich leiden door de VVV in Tilburg? U vindt deze aan de Spoorlaan naast het Natuurmuseum.

Tilburg heeft een passantenhaven midden in het centrum: de Piushaven, die gedurende 22 weken per jaar geopend is voor de recreatievaart. Gasten kunnen hier terecht van eind april tot eind september. Door de centrale ligging van de haven zijn de Tilburgse evenementen meestal eenvoudig te voet bereiken vanuit de Piushaven. (voor meer details: zie de pagina over de Piushaven op deze website onder Leden, tabblad Jachthavens)

Stremmingen 2019

Er is nog geen actuele informatie inzake stremmingen in verband met werkzaamheden rond de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal. Zodra deze bekend zijn worden ze opgenomen op de pagina’s van de Piushaven (Leden, tabblad Jachthavens) en www.piushaven.nl.

Overwinteren?

Wist u dat u in de Piushaven kunt overwinteren op uw schip? In het voor de passantenhaven gereserveerde gedeelte van de haven zijn daar voorzieningen voor getroffen. Zo kunnen 12 stroompunten permanent onder spanning worden gezet. Enige voorwaarde is dat u aan boord van het schip woont. Het tarief per 1 januari 2019  bedraagt euro 2,40 per strekkende meter/per week (gedeelten worden afgerond naar boven). De stroompunten zijn apart bemeterd en uw verbruik wordt afgerekend aan 0,25 euro per kWh.

Meer informatie of meteen een vergunning aanvragen: mail naar en geef uw NAW gegevens, gegevens van het schip (naam en lengte) en de gewenste periode van overwintering aan. Graag ontvangen wij ook een foto van het schip. LET OP: Overwinteraars dienen zowel voor henzelf als voor hun schip te beschikken over een deugdelijke verzekering ter dekking van schade veroorzaakt aan derden. Als bewijs daarvan moet een afschrift van het voorblad van de meest recente verzekeringspolis worden overgelegd bij de aanvraag. Zonder inlevering daarvan kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen.
Tot slot dient u een verklaring bij te sluiten waarin u aangeeft dat u, gedurende de tijd dat uw schip in winterberging ligt, aan boord woonachtig zult zijn.
In de winterbergingsvergunning (legeskosten 2019: 40,80 euro) staat het telefoonnummer van de havenmanager. Met haar kun u afspraken maken over de brugbediening bij aankomst en vertrek. Zij regelt ook de stroomaansluiting en neemt samen met u de begin- en eindstand op.

Het laatste nieuws?

Volg het nieuws van de gemeente Tilburg op www.tilburg.nl/actueel. Van deze pagina kan je een koppeling maken op het beginscherm van je mobiel of tablet. Ook kan je ons volgen op twitter via @gemeentetilburg of via onze facebook-pagina (www.facebook.com/gemeentetilburg).

 

Hier kan een video getoond worden. Video's zijn echter alleen zichtbaar als u marketingcookies accepteert. Update uw voorkeuren om deze video te kunnen zien.

Bekijk ook eens enkele andere leden

Camping De Uitwijk

Voor wie van rust en ruimte houdt…… Op de grens van Brabant en Zeeland, in het land van Merijntje Gijzen tussen  bloeiende dijken, grasgroene akkers,

Lees verder »

Jachthaven Biesbosch

  Het vaargebied Jachthaven Biesbosch heeft een unieke lokatie: gelegen aan de rivier de Amer is het de uitnodigende voordeur tot Nationaal Park De Biesbosch.Dit

Lees verder »

Jachthaven Oudenbosch

Midden in het gezellige centrum van Oudenbosch ligt de jachthaven. Op loopafstand bezoekt u leuke winkels, sfeervolle restaurants, bijzondere musea en een schat aan religieus

Lees verder »

Gemeente Steenbergen

Als recreatieve gemeente timmert Steenbergen aan de weg. In de zes kernen van de in oppervlakte tweede grootste gemeente van Noord-Brabant, liggend tegen de Brabantse

Lees verder »